Helmplicht op de lange baan

Het verplicht stellen van een helm voor snorfietsers wordt uitgesteld. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) verwacht pas komend voorjaar met een voorstel te komen. Daarmee lijkt de bewindsvrouw het plan op de lange baan te schuiven.

De helmplicht voor snorfietsers komt er op verzoek van de Tweede Kamer. VVD en PVV zijn tegen. De voorstanders in de Tweede Kamer vinden al langer dat de VVD-minister treuzelt met de het voorstel en wijzen naar artsen. Die zien dat veel mensen gewond raken door het niet dragen van een helm.

Volgens Van Nieuwenhuizen gaat het nu door ’onvoorziene knelpunten’ langer duren dan verwacht om een helmplicht in te voeren. Te veel haast maken kan volgens de verkeersminister zorgen voor ’averij’ bij de Raad van State.

Verder zijn er tal van praktische obstakels. Zo zou een brombakfiets buiten de nieuwe regels vallen en een driewieler-bromfiets niet. Een ander punt is de vraag welke helm mensen precies moeten dragen, TNO doet hier nog onderzoek naar en verwacht pas in november resultaten te kunnen geven. Ook vreest de minister een financieel probleem voor mensen die een helm moeten kopen en juist bewust uit zuinigheid hebben gekozen voor dit vervoersmiddel om niet zo’n investering te doen.